Gyerekduma

Ide írom be a régi, emlékeimből előkapart gyerekmondásokat. Illetve először idemásolom a más helyen megírtakat:

Miéért....? (Kornél 2,5. Vince 5,5)

Kornél szokásos kérdésáradatát zúdítja Vincére.
“Ajna nem evett mamánál a tortából. Miért?”
“Hát mert nem kért.”
“Miért nem kért?”
“Mert nem volt éhes.”
“Miért nem volt éhes.”
“Miért nem volt éhes?”
“Mert sokat evett.”
“Miért sokat evett?”
“Mert mama finomat főzött.”
Erre Vince suttogva odaveti nekem: “Most jön a legnehezebb, hogy miért főzött finomat?”
Telefonáltunk Viktorral. Kornél kezdte, Vincét türelemre intettük, utána ő következik, szépen várja ki a sorát. Úgy tesz. Kornél különösen lassú beszélgetést folytatott, hosszú hallgatásokkal, vontatott beszámolókkal a kiskertünk állapotáról.
“És kinőtt a borsó.”
Hosszú szünet.
“Meg a saláta is.”
Ekkor Vince már a földön fetrengett kínjában. Kisöccse így folytatja szép komótosan:
“Andival is beszélek! …. ” Vince elképedt :”Jaj, ne, most ugyanez Andival is”
“Szia Andi!…”
Vince nem bírja tovább, a földet kaparva kitör belőle: “Igen, meg a saláta!”

Uszoda (Kornél 2,5)
Andival sétáltunk hármasban a hétvégén, és épp azt ecseteltem neki, mennyire nonszensz, hogy egy ekkora városban egyetlen olyan uszoda van csak, amit a nagyközönség is használhat, de gyakorlatilag azt is egész nap sportolók foglalják el, tehát ezt sem lehet használni. Erre Kornél: “Andi, de mi használjuk az uszodát!” “De jó! És te hogyan használod az uszodát, Kornél?” “Hát úgy, hogy odamegyek és eszek egy túrórudit.” Mert valóben ezt teszi, amíg Vince úszik :) .

A Jóbarát (Vince 5,5)
Lóciéknál voltunk vasárnap egész nap. Vince olyan meghatóan jó baráthoz méltóan viselkedett többször is a nap folyamán, hogy én tényleg meghatódtam. (Főleg az előzmények ismeretében: előző este beszélgettünk arról Szilvivel, hogy Lócit segíteni kellene a barátkozásban, mert nem megy jól neki…)
A szomszéd kisfiú póló nélkül, rövidnadrágban szaladgált tüntetőleg. Lóci igen zokon vette ezt – nem tudott belenyugodni abba, hogy Gábor barátja élete jobb, mert neki megengedik ezt a szülei. Amikor a helyzet nem akart javulni, Vince felkerekedett, hogy beszéljen Gáborral, hagyjon fel ezzel, húzza föl a pólóját az ő kedvéért.
Egy másik momentum: Vince elkotyogott nekem egy titkot, és nagyon hamar megbánta: Ő:”Anya, Lóci nem kakilt az udvaron…” Én:”Persze, nem is szoktunk.” Ő:”Ha igen, azt elmondjam?” Én:”Hát, ha akarod.” Ő:”Letakartuk levelekkel.” Én:”Nem szoktunk ilyet csinálni. Bejövünk inkább.” (kb. fél óra elteltével, amikor ismét összefutunk) Ő: “Anya, Lóci nem kakilt az udvaron!” :)
Szilvi föl is hívott ma, hogy eljönnének velünk mégis nyaralni.

Mikulás (Vince 5,5)
Vince ezt rajzolta ma:

A Mikulásnak fogjuk elküldeni. Azt kérte, írjam rá: “Gyere el hozzánk egy hideg délutánon játszani!”
Merthogy milyen jó érzés lesz majd neki, hogy nem olyan levelet kap, amiben ajándékot kérnek tőle, hanem játszani hívják :) . A kép az udvarunkat ábrázolja (frissen nyírt fű!), amikor hideg van.

Farsang 2009 (Vince 6)

Vince már jó régen eldöntötte, hogy Pókember lesz idén a farsangon. Mit tehettem, mondtam, rendben. Azért kezdeményeztem egy beszélgetést, hogy tulajdonképpen milyen is ez a Pókember? "Hát egy ilyen gonosz harcos..." (Mivel szépen nevelgetjük :D, nem találkozott még ezzel a művel, csak azt tudja, hogy az oviban a legnagyobb fiúk mindig pókembernek öltöznek) mire én elmondtam, hogy én úgy tudom, hogy egy olyan hős, aki segít a bajba jutottakon. Na, másnap már reggel jött Vince, hogy máshogy döntött, inkább ördög szeretne lenni. (Az ördög gonoszságát már csaknem vonhatom kétségbe:) )


Nemez (Vince 6)
Vincével indulunk Csille Mártihoz neezelni.
"És mit fogunk ott csinálni?"
"Nemezelni fogunk."
"De én akarok ezelni!"

Kornél 4
"Ideadnál egy zsebkendőt, Kornél?"
"Igen, tessék"
"Aranyos vagy, köszönöm."
"Májasan."

Kornél 2
A Mazsola és Tádé dvd tokján mutatja a korhatár-karikát, és mondogatja: kintető-kintető.Milyen tető????
Napokkal később jövök csak rá, mire gondolt:"Korhatárra való tekintet nélkül megtekintető."